Dobrodošli na web stranice Gimnazije fra Dominika Mandića iz Širokog Brijega.

Drago nam je što Vam na web stranicama možemo predstaviti širokobriješku Gimnaziju koja nosi ime po znamenitom franjevcu fra Dominiku Mandiću. Teško je razumjeti njezinu sadašnjost, a ne spomenuti njezinu znamenitu prošlost. Povijest Gimnazije duboko je povezana s dolaskom fratara iz Bosne Srebrene u Hercegovinu 1844. godine, a formalno počinje djelovanje 1889. godine kada je osnovan i prvi razred, a drugi 1890. godine. Do 1903. godine Gimnazija u Širokom Brijegu bila je pristupačna samo polaznicima koji su se htjeli posvetiti svećeničkom pozivu. Broj učenika rastao je iz godine u godinu, a prvi ispiti zrelosti obavljeni su 1918. godine kada je Gimnazija i dobila pravo javnosti.

Kamen temeljac današnjoj Gimnaziji položio je i posvetio ga biskup mostarsko-duvanjski  fra Alojzije Mišić 4. listopada 1924. godine, što mi danas obilježavamo kao Dan Gimnazije.

Franjevačka klasična gimnazija u Kraljevini Jugoslaviji slovila je kao najbolja škola takve vrste, a u razdoblju od 1936. do 1939. godine od 19 profesora 16 ih je bilo s titulom doktora znanosti.

Gimnazija je zbog ratnih sukoba Drugoga svjetskoga rata prestala raditi 1944. godine, a koncem rata u veljači 1945. godine partizani su napravili stravičan zločin ubivši šezdeset fratara, cvijet hrvatske inteligencije i duhovnosti, među kojima je bio i velik broj profesora.

Poslije rata 1946. godine osnovana je Niža gimnazija s nazivom Državna realna gimnazija u Lištici.

Prema čudnovatom Šuvarovu Zakonu o školstvu  gimnazije se ukidaju 1979. godine uvođenjem tzv. Usmjerenog obrazovanja.

Zbog želje da se ponovno vrati u sustav školstva 1990. godine sastao se Inicijativni odbor za njezinu obnovu. Tako širokobriješka Gimnazija biva treći put rođena 1990. godine, a prvi učenici u njoj su upisani u školskoj 1991/92. godini. Treći put obnovljenu Gimnaziju otvorio je 19. svibnja 1993. godine pokojni hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Učenici i profesori današnje Gimnazije crpe snagu iz njezine bogata prošlosti, osmišljavajući bolju budućnost. Da bismo u tome još više uspjeli trebamo i Vašu pomoć. Stoga Vas pozivamo, posjećujte naše stranice, sugerirajte nam jer smo otvoreni za sve što je dobro, a u cilju dobrobiti naše Gimnazije i budućnosti naše djece.

 

                                                                           Ravnatelj: Miroslav Bošnjak